Rampen en ongevallen  hln

Een restant van één van de WTC-torens in New York. © photo news.

Borussia Dortmund voelt zich compléét genegeerd door de UEFA. Dat zei coach Thomas Tuchel in de nasleep van de aanslag op de Duitse spelersbus dinsdag. “We kregen een sms dat de match woensdag zou doorgaan. Ons is nooit iets gevraagd. De UEFA heeft het incident behandeld alsof er een blikje bier naar onze bus was gegooid.” Is de UEFA harteloos omdat ze Dortmund een dag later al de wei injoeg? Of wereldvreemd? Twee voorbeelden uit het verleden wijzen in elk geval niet op een groot empatisch vermogen bij de bobo’s uit Zwitserland.

De aanslagen van 9/11

11 september 2001. In New York boren zich binnen een tijdsspanne van 17 minuten twee vliegtuigen in de WTC-torens. Later crasht er een derde vliegtuig op het Pentagon in Washington. Een vierde toestel, net als de drie andere gekaapt, stort neer in een veld even buiten Pittsburg.

De omvang van de ramp is snel duidelijk, maar niet voor de UEFA. Die avond staat er namelijk een speeldag in de Champions League op het programma en die moet koste wat het kost doorgaan. De wedstrijden uitstellen en verplaatsen naar een latere datum? Geen denken aan. PSV, toen getraind door Eric Gerets, moest die avond aantreden op het veld van het Franse Nantes. Een smeekbede van Gerets en PSV-voorzitter Van Raaij bij de UEFA om uitstel hielp niet: er moést gevoetbald worden. “Na twee seconden had ik al spijt dat ik op het veld stond”, zou PSV-doelman Ronald Waterreus later zeggen. “Die ramp speelde de hele wedstrijd door mijn hoofd.”

Ook Anderlecht moet op 9/11 aan de slag op het kampioenenbal. Paars-wit speelt op het veld van het Russische Lokomotiv Moskou 1-1 gelijk.

Een verwoest treinstel na de aanslagen in Madrid. © photo news.

De aanslagen in Madrid

11 maart 2004. In Madrid komen ‘s ochtends 191 mensen om het leven bij diverse bomaanslagen op vier treinstellen. Het gaat om de ergste terroristische aanslag in Europa sinds het opblazen van een vliegtuig boven het Schotse plaatsje Lockerbie op 21 december 1988.

De wereld is in shock, maar bij de UEFA zijn ze zich van geen kwaad bewust. Gevoelloosheid overheerst opnieuw in het hoofdkwartier in het Zwitserse Nyon. Valencia, FC Barcelona, Villarreal en Mallorca moeten die avond aantreden in de UEFA Cup, de voorganger van de huidige Europa League. De vier Spaanse clubs smeken dat hun wedstrijd zou worden uitgesteld, maar opnieuw blijft de UEFA potdoof. Er moet en zal gevoetbald worden. “Onze spelers kunnen zich na de ergste terreurdaad in de Spaanse geschiedenis niet op voetbal concentreren. Op deze vreselijke dag staat hun hoofd daar niet naar. Voetbal telt nu even niet”, zegt Valencia-voorzitter Jaim Orti met een krop in de keel. Valencia zou de wedstrijd bij het Turkse Gençlerbirligi met 1-0 verliezen, de enige nederlaag dat seizoen in de UEFA Cup.

Eigen commentaar :

Ik ben een grote fan van voetbal dus ik zou mij geen champions league wedstrijd of world-cupwedstrijd zien missen maar dit zijn hele serieuze onderwerpen en door zo een wedstrijd af te spelen vergeten de mensen dat hun naasten verdriet hebben. De UEFA moet grenzen leren trekken. Dit is een beetje onrespectvol.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s